Thiebou Dienne – nadziewany łosoś

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

Farsz:
- garść natki
- garść posiekanego szczypiorku
- 1 mały pęczek posiekanej kolendry
- 6 ząbków czosnku
- 2 świeże papryczki chili
- sól
- pieprz

Oraz:
- 5 dzwonek łososia
- 3 duże bulwy manioku
- 3 pataty (w Polsce można zastąpić selerem korzeniowym)
- 3 cebule
- 5 marchewek
- 1/4 główki kapusty
- 1 bakłażan
- olej
- 1 listek laurowy
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- ryż (po 10 dag na osobę)
- plasterki limonki lub cytryny do dekoracji


Sposób przygotowania:

Miksujemy albo rozgniatamy składniki na farsz. W kawałkach przygotowanej ryby robimy palcem dziurki i napełniamy je farszem. Ryby umieszczamy w rondlu w taki sposób, aby się nie dotykały. Skrapiamy je łyżką oleju i dwiema łyżkami wody. Dusimy, aż staną się miękkie, a następnie wyjmujemy i odkładamy.
Do tego samego rondla wlewamy odrobinę oleju i wkładamy warzywa pokrojone w sporą kostkę. Dorzucamy listek laurowy i dodajemy przecieru pomidorowego. Podsmażamy całość i dolewamy tyle wody, by pozwoliła na ugotowanie ryżu. Kiedy olej z dna rondla wypłynie nam na górę, a warzywa będą już miękkie, wyjmujemy je z garnka i do wywaru wsypujemy ryż. Gotujemy na niewielkim ogniu - kiedy jest gotowy, układamy na nim ryby oraz warzywa. Podajemy z cytryną albo limonką.