Ciasto z kremem i kokosem

Zgłoś nadużycie
  • przepisiak

Składniki:

Biszkopt:

1,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
6 jajek
2 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto kokosowe:
100 g kokosu
3/4 szklanki cukru
4 białka
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
kostka margaryny Kasia
2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
4 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
Do nasączenia:
wódka + woda


Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe:
Najpierw musimy oddzielić białka od żółtek. Potem białka ubijamy na sztywną pianę za pomocą robota kuchennego. Do tego dodajemy cukier. Potem musimy dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Mąkę musimy wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy jajecznej. Potem dodajemy kakao i mieszamy. Ciasto wlewamy do wysmarowanej średniej wielkości prostokątnej foremki (ja piekę w foremce 25 na 30 cm) i piec 30 min w temperaturze 160 stopni Celsjusza.

Ciasto kokosowe:
Na początku białka musimy ubić na sztywną pianę za pomocą robota kuchennego. Potem musimy dodać cukier. Wsypujemy wiórki kokosowe, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i całość delikatnie mieszamy. Ciasto musimy wlać do wysmarowanej foremki i piec do zarumienienia przez około 20 – 30 min w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Masa:
Szklankę mleka musimy teraz zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. W reszcie mieszamy budyń, mąkę i żółtka. Wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Ostudzony budyń ucieramy teraz z miękką margaryną.

Wykonanie:
Ostudzony biszkopt należy przekroić wzdłuż. Jeden płat ciasta nasączamy wódką wymieszaną z wodą i nakładamy połowę masy. Na masę należy położyć ciasto kokosowe, a potem znowu masę. Przykrywamy drugim płatem biszkoptu (górę biszkoptu nasączamy wódką). Ciasto polewamy polewą kakaową.