Śledzie w śmietanie

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

½ kg śledzi solonych
2 cebule
sok z ½ cytryny
1 winne jabłko
1 szklanka kwaśnej śmietany
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta cukru
pęczek natki pietruszki
woda i mleko do namoczenia


Sposób przygotowania:

Śledzie należy przez kilka godzin wymoczyć w wodzie, następnie obrać ze skóry. Tak przygotowane śledzie zalewamy mlekiem i odstawiamy ponownie na godzinę. Kroimy cebulę w półplasterki. Na tarce o dość grubych oczkach ścieramy jabłko, skrapiamy je sokiem z cytryny aby nie sczerniały. Osuszamy ryby wyjęte z mleka i obkładamy je cebulą i jabłkami. Doprawiamy naszą śmietanę odrobiną soli, cukru i pieprzem. Zalewamy śledzie śmietaną, a górę dekorujemy natką pietruszki.