Kulki z drobiu

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

250 g gotowanego kurczaka,
250 g cielęciny,
2 kromki bulki,
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
1 jajko,
2 łyżki oleju,
1/2 łyżeczki kurkumy,
2 łyżki soku cytrynowego,
sól, pieprz.


Sposób przygotowania:

Usuwamy skórkę z bułki. Moczymy bułkę w wodzie, odciskamy i przekładamy do miski. Przepuszczamy mięso przez maszynkę. Łączymy je z bułką, dodajemy pietruszki, dodajemy jajko, kurkumę, pieprz i sól. Mieszamy dokładnie. Wyrabiamy mięso - i formujemy w niewielkie kuleczki, rozmiaru włoskiego orzecha. Rozgrzewamy olej na sporej patelni. Smażymy na nim kulki na złoty kolor, potrząsając patelnią od czasu do czasu by mięso nam nie przywierało. Posypujemy kurkumą, doprawiamy cytrynowym sokiem, solą, pieprzem. Zalewamy mięso wodą by przykrywała je do połowy. Zakrywamy - zmniejszamy ogień - gotujemy 20 minut. Podajemy zaraz po ugotowaniu.