Wieprzowina w czerwonym curry z ananasem

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

500g szynki lub polędwiczki wieprzowej
200 ml mleka kokosowego
5 plastrów ananasa z puszki, pocięte na 8 części
2 łyżeczki trawy cytrynowej w proszku
2 łyżki czerwonej pasty curry
1 łyżka ciemnego cukru
3 łyżki sosu rybnego
kilka liści kolendry
2 łyżki oleju do smażenia


Sposób przygotowania:

Wieprzowinę kroimy na cienkie plasterki, a dalej w paski. Rozgrzewamy w woku olej, podsmażamy lekko pastę curry. Dodajemy mięso mi mieszamy około 2 minut. Mieszamy mleko kokosowe w puszce i dolewamy do mięsa. Dodajemy cukru, sosu rybnego oraz trawy cytrynowej. Mieszamy i dusimy na niewielkim ogniu około 3 minut. Na koniec dodajemy ananas. Przekładamy na talerz, posypujemy do dekoracji i smaku kolendrą. Podajemy z tajskim ryżem albo ryżem jaśminowym.