Ryż z pikantnym sosem pomidorowo-śliwkowym

Zgłoś nadużycie
  • przepisiak

Składniki:

czosnek, 2 ząbki
cebula, 1 sztuka
olej, 2 łyżki
Sos pomidorowy
ryż, 3 szklanki
przecier pomidorowy, 2 łyżki
pieprz cayenne
powidła śliwkowe, 3 łyżki
sos chili, 0,5 łyżeczki


Sposób przygotowania:

Do przygotowanego sosu pomidorowego (kupnego lub zrobionego samemu) dodajemy powidła śliwkowe oraz sos chili. Dobrze jest aby taki sos poleżał trochę w lodówce (od kilku godzin do całej nocy).


Cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę. Czosnek rozdrobnimy na jak najmniejsze kawałki. Ryż gotujemy do sypkiej i niezbyt miękkiej postaci. Dodajemy do niego przecier pomidorowy, a następnie czosnek, cebulę i pieprz cayenne. Wkładamy całość do żaroodpornego naczynia i kształtujemy w miarę równą powierzchnię. Skrapiamy wierzch olejem i delikatnie go rozprowadzamy. Przykrywamy naczynie folią do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy potrawę do niego na około 15 minut.


Po wyjęciu naczynia wykładamy kawałki na talerze za pomocą łopatki i polewamy je przygotowanym sosem.