Tosty francuskie

Zgłoś nadużycie
  • przepisiak

Składniki:

  • chleb tostowy
  • jajka
  • mleko
  • przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz
  • puszysty serek ziołowy lub czosnkowy
  • musztarda francuska z ziarenkami gorczycy

Sposób przygotowania:

Na talerzu rozbijamy jajka, dodajemy do nich przyprawy, następnie wszystko dokładnie mieszamy. Do drugiego talerza wlewamy trochę mleka. Kromkę chleba tostowego lekko maczamy z obu stron w mleku, nie trzymamy zbyt długo w mleku, żeby za bardzo nie rozmiękczyć pieczywa. Następnie chleb maczamy dokładnie w jajku, tak aby przyprawy zostały na chlebie. Tak przygotowany chleb kładziemy na rozgrzany olej i smażymy do uzyskania złotego koloru.

Tosty francuskie najlepiej podawać z odrobiną musztardy i łyżką puszystego serka.