Ciasteczka lemon curd

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

Ciasto:
- 15 dag zimnego masła
- 2 filiżanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 filiżanki wody

Lemon curd:
- 3/4 filiżanki cukru
- 3 jajka
- 3/4 filiżanki gęstej śmietany tortowej
- 1/2 filiżanki soku z cytryny (świeżo wyciśniętego)


Sposób przygotowania:

Masą cytrynową (lemon curd) możemy nadziewać kruche ciasteczka, albo podawać ją ja dżem, na przykład do tostów lub maślanych ciasteczek, jak robią to Anglicy.
Aby zrobić ciasteczka z lemon curd, zaczynamy od ciasta. Smarujemy formę na muffinki masłem i oprószamy mąką. Mieszamy mąkę z cukrem i solą, dodajemy zimnego masła, siekamy. Kiedy mamy już konsystencję kaszki, dolewamy zimnej wody. zagniatamy szybko, lepimy ciasto w kulkę i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy do grubości około 3 milimetrów, wycinamy kółka i wykładamy nimi dołki muffinkowej formy. Ciasto nakłuwamy za pomocą widelca, formę wkładamy do lodówki na 10 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wstawiamy formę i pieczemy tak długo, aż ciasto zacznie nam się robić złociste - czyli około 10 minut.
Wyjmujemy z piekarnika, obniżamy temperaturę - do 160 stopni.
Składniki kremu przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy. Powstałą masą napełniamy kruche, podpieczone ciasto w foremkach i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy, aż wierzchnia warstwa kremu nam się zetnie, czyli około 15 minut, w zależności od piekarnika.
Wyjmujemy ciastka i odstawiamy by lekko ostygły. Podajemy na przykład ze świeżymi owocami, albo bitą śmietaną.