Placki ziemniaczane z twarożkiem i grzybami

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

1 kg ziemniaków,
2 szalotki,
 4-5 żółtek,
 świeżo zmielony pieprz,
120 g borowików albo kurek mrożonych,
 2-3 łyżki mąki, olej arachidowy do smażenia,
250 g twarożku homogenizowanego,
1 pęczek szczypiorku


Sposób przygotowania:

Ścieramy ziemniaki na tarce. Odsączamy z nich nadmiar wody. Cebule szarotki siekamy na drobne cząsteczki. Mieszamy cebule z ziemniakami i żółtkami jaj, dodajemy pieprzu i soli.
Siekamy drobno rozmrożone grzyby, dodajemy razem z mąką do masy z ziemniaków i mieszamy.
Porcjami nakładamy masę ciasta na patelnię i smażymy. Smażymy na oleju, każdą stronę około 3 minut, do uzyskania złocistego koloru. Placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Przygotowujemy twaróg: solimy, dodajemy posiekanego szczypiorku i mieszamy całość. Nakładamy mniej więcej łyżkę masy serowej na każdy placek - i podajemy. Smaczne na ciepło i na zimno!