Kurczak w czerwonej paście curry

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

2 podwójne piersi z kurczaka (ok. 80 dag)
25 dag boczniaków lub małych pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
1 szklanka słodkiej śmietanki 30%
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
2 łyżki sosu rybnego
ew. 1-2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oliwy
sól
pęczek świeżej kolendry (ew. natka pietruszki)


Sposób przygotowania:

Siekamy cebulę i szklimy ją na oleju. Kiedy jest już szklista, dodajemy posiekany drobno czosnek i przesmażamy. Zalewamy cebulę z czosnkiem połową naszego kokosowego mleczka i gotujemy. W reszcie mleczka, rozpuszczamy pastę curry. Wlewamy całość na patelnię, dobrze mieszamy i grzejemy. Dolewamy śmietankę, którą wcześniej hartujemy ciepłym płynem z patelni. Dodajemy kurczaka: powinien być pokrojony w paseczki. Grzyby także kroimy w paseczki i podsmażamy, przekładamy do kurczaka z curry i mleczkiem kokosowym. Dusimy, aż mięso stanie się miękkie, a sos uzyska konsystencję dość gęstej śmietany. Przy końcu gotowania, dodajemy sosu rybnego i ewentualnie soli (sos rybny sam w sobie jest słony). Możemy dodać dwie łyżeczki soku cytrynowego, jeśli całość wydaje nam się zbyt słodka od mleczka kokosowego.