Zapiekanka warzywna

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

Ciasto:
50 dag mąki,
5 dag drożdży,
po pół szklanki mleka i wody,
2 łyżki oliwy,
łyżeczka cukru,
łyżeczka soli.

Farsz:
kalafior (ok. 1 kg),
50 dag marchewki,
8 jaj ugotowanych na twardo,
keczup,
olej.

Sos:
20 dag kremówki,
30 dag startego żółtego sera,
Vegeta,
pieprz cayenne


Sposób przygotowania:

Pierwszym krokiem do zrealizowania przepisu jest zrobienie rozczynu: łączymy cukier, łyżkę mąki, drożdże i letnie mleko i mieszamy razem. Odkładamy mieszankę w ciepłe miejsce. Kiedy rozczyn podwoi swoją objętość (trzeba na to wziąć poprawkę wybierając naczynie, by nie było za małe) łączymy go z resztą składników na ciasto.
Wyrabiamy ciasto, wykładamy nim natłuszczoną wcześniej blachę i zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie smarujemy ciasto mieszanką oleju i keczupu.
Kalafior dzielimy na niewielkie różyczki, gotujemy w osolonym wrzątku aż stanie się pół miękki (albo pół twardy, jak kto woli to nazywać). Osobno gotujemy pokrojoną w plastry marchewkę.
Jajka kroimy w ósemki - albo siekamy. Składniki farszu układamy równo na podrośniętym nieco drożdżowym cieście.
Mieszamy razem śmietankę i żółty ser, mieszamy razem w rondelku. Doprawiamy do smaku i podgrzewamy. Warzywa zalewamy gotowym sosem, wstawiamy formę do piekarnika. Kiedy wierzch zapiekanki lekko się zarumieni, wyjmujemy i dzielimy zapiekankę na porcje.