Ciasto czekoladowe
Zgłoś nadużycieSkładniki:
60 dag biszkoptów
*5 jajek
*2 kostki margaryny
*1 szkl. cukru
*2 opakowania budyniu śmietankowego
*1/2 l mleka
*2 łyżki kakao
*1 galaretka wiśniowa lub truskawkowa
*tabliczka gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Na wstępie musimy rozpuścić galaretkę owocową w 1,5 szklanki gorącej wody. Odstawiamy ją do zastygnięcia. Budyń teraz musimy ugotować na mleku osłodzonym połową cukru. Następnie, gdy już będzie gotowy, studzimy go. Masło ucieramy z resztą cukru i żółtkami. Nadal ucierając, dodajemy przestudzony budyń. Mieszamy krem ze sztywną pianą ubitą z białek i dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej zaś galaretkę pokrojona w kostkę.
Dużą blaszkę lub ewentualnie tortownicę wykładamy biszkoptami, smarujemy na nich krem kakaowy. Teraz wystarczy ułożyć drugą warstwę biszkoptów i polać rozpuszczona czekoladą.