Tarteletki z musem oliwkowym, anchois i pomidorami

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

300 g ciasta kruchego (zagniecionego z 200 g mąki, 100 g masła, 1 żółtka, 2 łyżek mleka i soli, zagniecionego w folię i schłodzonego przez kilka godzin w lodówce)
2 duże pomidory
150 g oliwek faszerowanych papryką, czosnkiem i migdałami
15 filetów z anchois
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka szczypiorku
20 g orzeszków pinii
4 oliwki pokrojone w talarki


Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Rozwałkowujemy kruche ciasto na grubość pół centymetrów. Wyklejamy ciastem pięć niewielkich foremek na tartę, takich o średnicy dziesięciu centymetrów. Nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy kawałkami pergaminu, obciążamy fasolą by nie podniosło się. Wstawiamy do piekarnika na kwadrans. Po tym czasie wyjmujemy foremki z piekarnika, zdejmujemy papier, fasolę. Pomidory kroimy na 5 talarków, kładziemy na płaskim talerzu, posypujemy solą. Kiedy puszczą sok, odsączamy na papierowym ręczniku. Oliwki miksujemy z orzeszkami, czosnkiem, 10 filecikami anchois. Siekamy szczypiorek, na dnie foremek układamy oliwkowy mus i gładzimy łyżką. Posypujemy odrobiną orzechów pini i układami po dwa filety anchois. Po plasterku pomidora, oliwkowe talarki. Posypujemy połową szczypiorku. Wstawiamy do piekarnika na kwadrans i posypujemy pozostałym szczypiorkiem.