Zakochane serca

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

1 i 1/4 szkl. mąki,
1/4 szkl. cukru,
1/2 kostki margaryny,
3/4 puszki mleka skondensowanego słodzonego,
1/4 szkl. gorzkiego kakao,
1 jajko,
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego,
1/2 łyzeczki proszku do pieczenia,
1.5 tabliczki czekolady mlecznej,
70- 100 g orzechów laskowych.


Sposób przygotowania:

Mieszamy szklankę mąki, cukier i margarynę. Zagniatamy ciasto w miarę szybko - i formujemy z niego kulę.
Wylepiamy ciastem blachę i chłodzimy w lodówce około 20 minut.
Wstawiamy ją następnie do piekarnika (temperatura: 180 stopni) i podpiekamy, aż ciasto stanie się złociste.
W czasie pieczenia, ubijamy słodzone mleko mikserem - ciągle ubijając, dodajemy kakao. Następnie dodajemy jajko, waniliowy aromat, proszek do pieczenia i pozostałą 1/4 szklanki mąki.
Wylewamy masę na podpieczony spód - i pieczemy dalej, przez pół godziny. Studzimy, a następnie wycinamy serduszka z ciasta. Dekorujemy czekoladą i orzechami posiekanymi drobno.