Pierożki Fataya z mięsem

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

Farsz:
40 dag mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- wegeta

Ciasto:
- mąka
- 1 jajko
- 1/2 szklanki wody
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- olej do głębokiego smażenia

Sos:
- 1 cebula
- 1 marchewka
- kawałek selera
- kilka różyczek kalafiora
- 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1-2 ząbki czosnku
- chili
- wegeta
- sól
- pieprz


Sposób przygotowania:

Na początek przyrządzamy farsz: zalewamy mięso wodą, dodajemy posiekanej cebulki i bardzo drobno posiekanego czosnku. Mieszamy, dodajemy przecier pomidorowy, pieprz oraz przyprawę typu wegeta. Dusimy tak długo, aż całość zgęstnieje.
Przygotowujemy ciasto: mieszamy jajko, sól, sodę i wodę w misce, dodając tyle mąki by wyszło nam elastyczne ciasto. Ciasto przekładamy na stolnicę, rozwałkowujemy i wycinamy kółka. Nakładamy farsz, sklejamy jak pierogi i smażymy w głębokim tłuszczu. Robimy sos: kroimy warzywa na kawałki, podsmażamy na tłuszczu, dodajemy przecieru, czosnku, papryczki chilli, soli i pieprzu. Miksujemy i podajemy do pierożków.