Golonka po bawarsku

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

    * 2 tylne golonki wieprzowe o łącznej wadze 1.50-1.80 kg
    * sól
    * pieprz
    * 1 duża cebula
    * kminek
    * 1/2 l wody
    * 1/4 l piwa


Sposób przygotowania:

Golonko powinno zostać umyte i osuszone. Nacinamy skórkę w kwadraciki i nacieramy mięso solą i pieprzem. Odstawiamy na 3h. Układamy golonka w brytfannie, podlewamy ciepłą, wrzącą najlepiej wodą i pieczemy. Czas pieczenia, to około 2godzin, temperatura: 200st. C.
Odwracamy golonko podczas pieczenia i podlewamy sosem, który tworzy się w naczyniu, mniej więcej co kwadrans w czasie pieczenia.
Gdy sos jest zbyt gęsty, możemy dolewać wody.
Jeśli chcemy dodać kminek, robimy to mniej więcej po godzinie pieczenia, inaczej nam się zwęgli. Po dwóch godzinach zwiększamy temperaturę do 250st. i pieczemy kolejne pół godziny, tym razem polewając golonka piwem. Dzięki temu skórka zrobi się chrupiąca. Sos do mięsa powinien zostać przelany przez sito, zanim wyłożymy go na talerz. Dodatki - proponujemy kluski ziemniaczane i kiszoną kapustę. Sprawdzi się też dobra musztarda!