Risotto z kurczakiem w curry

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

300 g ryżu (na risotto)
1 podwójna pierś z kurczaka
100 g masła
1-2 łyżeczki sproszkowanego curry
½ cebuli
ok. ½ l rosołu drobiowego
200 ml białego wina
natka pietruszki
sól
pieprz
2 łyżki oliwy
2 krople oleju sezamowego


Sposób przygotowania:

Na patelni topimy masło. Kiedy zaczyna nam się pienić, dodajemy posiekanej cebulki i podsmażamy tak długo, aż stanie się szklista. Dodajemy ryżu, smażymy mieszając drewnianą łyżeczką. Kiedy ryż zaczyna być przezroczysty, zalewamy bulionem. Na osobnej patelni rozgrzewamy oliwę. Kurczaka kroimy na cienkie kawałki, w formie "patyczków". Dodajemy proszku curry i smażymy na rozgrzanej oliwie, aby wydobyć z przyprawy cały aromat. Podsmażonego kurczaka wrzucamy do ryżu. Na patelnię wlewamy wina, wymywamy smak ze smażonego kurczaka i dolewamy do naszego risotto. Delikatnie mieszamy całość, dodając sezamowego oleju. Gotujemy tak długo, aż mięso będzie miękkie. Przyprawiamy solą i dodajemy do smaku pieprzu. Przed podaniem, sypiemy potrawę posiekaną drobniutko nacią pietruszki - możemy pominąć, jeśli nie lubimy tego zioła.