Krucha pierś z indyka pieczona z rozmarynem i tymiankiem
Zgłoś nadużycieSkładniki:
Porcja dla 4 osób
- 600 g piersi z indyka,
- 1 kg ziemniaków,
- 400 g zielonej fasolki szparagowej,
- 50 ml oliwy,
- 1 szczypta rozmarynu,
- 1 szczypta tymianku,
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
- 1 ząbek czosnku,
- 4 kulki ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- sól i pieprz,
Sposób przygotowania:
- Marynata do mięsa
Do większego naczynia wlewamy oliwę, wgniatamy czosnek, dodajemy pieprz, liście laurowe, rozmaryn, tymianek, ziele angielskie i słodką paprykę w proszku i wszystko dokładnie mieszamy. Do przygotowanej marynaty wkładamy mięso uprzednio nakłute wykałaczką w częstotliwości co 3 cm. Marynujemy ok 5-6 godzin w lodówce, wtedy mięso odpowiednio nasyci się aromatem ziół i przypraw. Pamiętajmy, aby do marynaty nie dodać soli ponieważ mięso po upieczeniu będzie twarde.
- Pieczenie mięsa
Przygotowujemy naczynie żaroodporne z przykryciem. Do dolnej części naczynia wkładamy mięso wraz z marynatą, rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni i wkładamy mięso załączając termoobieg na 8-10 minut (ten proces zastępuje nam obsmażanie całej pajdy mięsa na patelni w celu zamknięcia soków w środku oraz spowoduje, że mięso z zewnątrz nabierze pięknego koloru), następnie polewamy mięso marynatą osiadłą na dnie naczynia, solimy dokładnie, przykrywamy i pieczemy (już bez termoobiegu) w temperaturze 160 stopni przez 60 minut co jakiś czas powtarzając polewanie marynatą.
Po upieczeniu kroimy w plastry i podajemy z gotowanymi ziemniakami i fasolką z wody.
Komentarze (1):
claudia:
fajnie to wygląda, nawet ja powinnam sobie poradzić z tym przepisem
i duży plus za indyka, a nie kurczaka
Zgłoś nadużycie