Krucha pierś z indyka pieczona z rozmarynem i tymiankiem

Zgłoś nadużycie
  • indyk 1

Składniki:

Porcja dla 4 osób

  • 600 g piersi z indyka,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 400 g zielonej fasolki szparagowej,
  • 50 ml oliwy,
  • 1 szczypta rozmarynu,
  • 1 szczypta tymianku,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • sól i pieprz,

Sposób przygotowania:

  • Marynata do mięsa

Do większego naczynia wlewamy oliwę, wgniatamy czosnek, dodajemy pieprz, liście laurowe, rozmaryn, tymianek, ziele angielskie i słodką paprykę w proszku i wszystko dokładnie mieszamy. Do przygotowanej marynaty wkładamy mięso uprzednio nakłute wykałaczką w częstotliwości co 3 cm. Marynujemy ok 5-6 godzin w lodówce, wtedy mięso odpowiednio nasyci się aromatem ziół i przypraw. Pamiętajmy, aby do marynaty nie dodać soli ponieważ mięso po upieczeniu będzie twarde.

  • Pieczenie mięsa

Przygotowujemy naczynie żaroodporne z przykryciem. Do dolnej części naczynia wkładamy mięso wraz z marynatą, rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni i wkładamy mięso załączając termoobieg na 8-10 minut (ten proces zastępuje nam obsmażanie całej pajdy mięsa na patelni w celu zamknięcia soków w środku oraz spowoduje, że mięso z zewnątrz nabierze pięknego koloru), następnie polewamy mięso marynatą osiadłą na dnie naczynia,  solimy dokładnie, przykrywamy i pieczemy (już bez termoobiegu) w temperaturze 160 stopni przez 60 minut co jakiś czas powtarzając polewanie marynatą.
Po upieczeniu kroimy w plastry i podajemy z gotowanymi ziemniakami i fasolką z wody.

Komentarze (1):

  • claudia:

    fajnie to wygląda, nawet ja powinnam sobie poradzić z tym przepisem :) i duży plus za indyka, a nie kurczaka

    Zgłoś nadużycie