Krewetki smażone w cieście

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

20 krewetek Black Tiger 31-40 obrane ze skorupek z ogonami
olej do głębokiego smażenia

Marynata:
1 łyżeczka sosu rybnego (ostatecznie 1/4 łyżeczki soli)
1 łyżka wina ryżowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 drobno posiekany plasterek imbiru
1 łyżka drobno pokrojonej dymki

Ciasto:
1/2 filiżanka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka drobno startego sera
ok. 3/4 szklanki wody


Sposób przygotowania:

Krewetki mieszamy z przygotowaną wcześniej marynatą. Jej przygotowanie, to po prostu wymieszanie ze sobą wszystkich składników dokładnie. Odstawiamy krewetki z marynatą na pół godziny - godzinę.
Mieszamy składniki ciasta, dodajemy do niego tyle wody by powstała nam rzadka masa. Wody będzie około 3/4 szklanki. Każdą krewetkę zanurzamy w cieście i smażymy w bardzo gorącym oleju, aż staną się złociste. Osączamy na papierowym ręczniczku kuchennym. Podajemy na gorącym półmisku, na ułożonych ładnie liściach sałaty.