Duszaki

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

1 kg ziemniaków
1 marchewka
2 cebule
30 dag boczku
1 kg kiełbasy
20 dag słoniny
ew. 1 burak ćwikłowy
kilka liści kapusty
3-4 liście laurowe
sól
pieprz
pieprz ziarnisty


Sposób przygotowania:

Wszystkie podane składniki kroimy w plasterki. Przygotowujemy kociołek: wykładamy jego dno i boki słoniną, na nią układamy liście kapusty. Dalej układamy po kolei warstwy plasterków: ziemniaki, cebulę, marchew, boczek i kiełbasę. Przyprawiamy pieprzem, liśćmi laurowymi i solą. Układamy kolejne warstwy - ostatnią warstwą powinny być ziemniaki przykryte kolejnymi liśćmi kapusty. Kociołek zamykamy szczelnie i wstawiamy w ognisko. Pieczemy około 50 minut. Jeśli mamy szczelne naczynie, które można wstawić do piekarnika - duszaki można przygotować także w domu.