Babka orzechowa

Zgłoś nadużycie
  • przepisiak

Składniki:

250 g masła lub margaryny
pół szklanki wody
1 szklanka cukru (może być czubata)
1 cukier waniliowy - 16 g
1 szklanka mąki
1 szklanka zmielonych orzechów laskowych (lub innych)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
50 g posiekanych orzechów laskowych (lub innych)
2 płaskie łyżki kakao


Sposób przygotowania:

Warto na początku wspomnieć, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Najpierw masło, wodę, cukier i cukier waniliowy wkładamy do garnuszka.  Teraz zagotowujemy, cały czas mieszając, aż do momentu rozpuszczenia się cukru. Gdy już to nastąpi, całość natychmiast zdejmujemy z palnika. Masę musimy przestudzić, chociaż może być ona lekko ciepła. Teraz mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, kakao przesiewamy przez sito.  Następnie białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z nich za pomocą robota kuchennego sztywną pianę.

Potem do miksera wlewamy przestudzoną masę maślaną. Wsypujemy wcześniej przesiane przez sito składniki, dodajemy do tego żółtka i posiekane orzechy laskowe. Całość dokładnie miksujemy. Na sam koniec dodajemy sztywną pianę z białek i delikatnie łączymy ją łyżką z resztą ciasta.

Teraz przyszedł czas na przygotowanie formy do pieczenia. Najlepiej będzie, gdy nasza forma na babkę będzie miała wysokość 10 cm i szerokości 23 cm (w najszerszym miejscu), a także będzie posiadała kominek. Gdy już mamy formę, smarujemy ją masłem i posypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlewamy ciasto. Babkę pieczemy w temperaturze około 175 stopni Celsjusza przez około 45 minut. Pamiętajmy, że czas wypieku może być bardzo różny i zależy w dużej mierze od piekarnika, dlatego też należy raz na jakiś czas sprawdzać przy pomocy patyczka, czy jest już gotowa. Gdy tak się stanie, babkę wyjmujemy z formy i studzimy. Następnie dla dekoracji posypujemy ją cukrem pudrem lub polewamy polewą z czekolady.