Kurczak smażony w stylu południowym

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:


2 nóżki kurczaka, ze skórą
2 udka kurczaka, ze skórą
3-4 szklanki mleka
2 ¼ szklanki roślinnego tłuszczu do pieczenia
1 łyżka stołowa + 1 łyżeczka soli
¾ szklanki mąka
1 łyżeczka pieprzu Cayenne
1 jajko


Sposób przygotowania:

Do miski wkładamy kawałki kurczaka, które zalewamy mlekiem. Przykrywamy spożywczą folią i umieszczamy w lodówce na minimum 2 godziny - a najlepiej na całą noc. Taki zabieg sprawia, że mięso staje się miękkie. Kurczaka po zabiegu z mlekiem wkładamy do dużego garnka. Przelewamy mleko z miski i doprowadzamy całość do wrzenia. Zmniejszamy gaz, gotujemy na wolnym ogniu około dwudziestu minut, tak by kurczak nam się ugotował, zmięknął. Wyciągamy mięso z mleka, odkładamy by wystygło. Suszymy kawałki papierowym ręcznikiem. Tłuszcz podgrzewamy do około 160 stopni. Do worka strunowego wsypujemy: sól, pieprz, mąkę, potrząsamy by wszystko się połączyło. Do worka wkładamy po jednym kawałku kurczaka i potrząsamy, by mięso się oprószyło składnikami. Następnie zanurzamy po kawałku w jajku - i z powrotem wrzucamy do worka z mąką. Tak przygotowane mięso smażymy na gorącym oleju, po około minucie z każdej strony, aż kurczak stanie się złocisty.