Barszcz chrzanowy

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

0,5 kg białej kiełbasy
wędzony boczek
kawałek schabu z kością
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
4 żółtka
2 łyżki mąki
chrzan (ilość według uznania)
kwaśna śmietana
listek laurowy, ziele angielskie, pieprz


Sposób przygotowania:

Gotujemy 3 litry wody wraz z białą kiełbasą, schabem, boczkiem. Dorzucamy cebulę, czosnek i przyprawy. Gotujemy około pół godziny, zdejmując szumowiny. Gotujemy następnie tak długo, aż mięso nam zmięknie. Kroimy mięso w małe kawałeczki.
W misce łączymy żółtka, kwaśną śmietanę i mąkę - dolewamy do gorącego wywaru zahartowaną mieszankę. Dorzucamy z powrotem mięso, kiełbasę, boczek i warzywa - ale już nie gotujemy. Dodajemy chrzanu ze słoika do smaku. Przed podaniem do zupy dorzucamy (opcjonalnie) ugotowane na twardo jaja pokrojone na połówki.