Antrykot

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

4 - 6 kotletów uciętych z antrykotu grubości co najmniej 3 cm (zachować kostkę żebrową),
4 łyżki oleju,
1 łyżka mąki,
sól,
pieprz.

Masło ziołowe:
4 łyżki masła,
4 ząbki czosnku,
po 1 łyżeczce posiekanej natki pietruszki i koperku,
po 0.5 łyżeczki tymianku i oregano,
sól,
pieprz.


Sposób przygotowania:

Dodajemy do miękkiego masła posiekany drobno, albo przeciśnięty przez prasę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy, mieszamy całość do uzyskania jednolitej konsystencji i odkładamy masełko do zamrażarki, aby stwardniało. Oprószamy opłukane wcześniej i osuszone kotlety mąką.
Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy nasze antrykoty na mocnym ogniu - 4 minuty z każdej strony. Wewnątrz antrykot powinien być różowy, a skórka z zewnątrz stanie się rumiana. Solimy, pieprzymy (nie doprawiamy przed smażeniem aby mięso nie stwardniało!). Usmażone mięsko kładziemy na ciepły półmisek, na każdy kotlet kładziemy spore grudki przygotowanego wcześniej czosnkowego masła.