Sajgonki Azjatycki Sen

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

1/2 pora,
Jedna marchewka,
10 średnich suszonych grzybków mun,
1/2 kilo mielonego mięsa z indyka,
Sos sojowy,
2 opakowania papieru ryżowego,
Sos do sajgonek (np. słodko-pikantny sos chilli),


Sposób przygotowania:

Namaczamy grzybki przez kwadrans w gorącej wodzie. Następnie dziesięć minut gotujemy. W tym czasie kroimy por w paski, marchewkę w słupki. Kiedy grzybki się ugotują, wyciągamy je i po ostudzeniu kroimy w paseczki. Woda z grzybków zostaje na później. Na rozgrzanym na patelni oleju smażymy mięso, rozbijając je na mniejsze grudki, podlewając wywarem z gotowania grzybów. Pod koniec doprawiamy sojowym sosem wedle uznania. Wrzucamy wszystkie składniki do miski, mieszamy - i mamy gotowy farsz.
Bierzemy ryżowy papier, moczymy, kładziemy na desce plasterek po plasterku. W zasadzie arkusz po arkuszu. Kiedy staje się miękki, nakładamy porcję farszu i zawijamy - jak polskie krokiety. Smażymy na patelni w głębokim oleju, na przykład sezamowym. Przed podaniem, po wyjęciu z patelni, osączamy nieco na papierowym ręczniku albo bibułce.