Ciasteczka ryżowe

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

250 g kaszki ryżowej błyskawicznej (lub bezmlecznego kleiku ryżowego)
250 g masła
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
2 łyżki śmietany
3 łyżki kokosu


Sposób przygotowania:

Masło ucieramy, dodajemy cukru waniliowego i nadal ucieramy. Dodajemy żółtka jaj, śmietanę, kokos, proszek do pieczenia i kaszkę z ryżu. Mieszamy dłońmi jak ciasto, na gęstą masę. Dodajemy w delikatny sposób pianę ubitą wcześniej z białek jaj, które nam zostały. Ciasteczka formujemy palcami, albo używając do tego małych foremek - dowolnie. Ciasteczka powinny być płaskie, mieć wysokość ok. 3cm. Układamy je na blasze do pieczenia wysmarowanej masłem i pieczemy w temperaturze 165 stopni, przez 12-15 minut.