Turecka zupa rybna z labraksa

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

1 kg labraksa
4 cebule
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
2 pomidory
natka pietruszki
przyprawy: sól


Sposób przygotowania:

Oczyszczamy rybę, usuwamy wnętrzności, odcinamy płetwy, głowę. Wyjmujemy z ryby kręgosłup oraz ości, a następnie filetujemy. Przygotowujemy wywar. Gotujemy 1,5 litra wody. Myjemy warzywa. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pomidory w większą kosteczkę. Kroimy także paprykę. Dodajemy soli, gotujemy 20 minut. Płyn przecedzamy, warzywa miksujemy. Pokrojoną w pasy o szerokości 3 centymetrów posypujemy solą i papryką w proszku. Wkładamy do przecedzonego płynu, dodajemy też przetarte warzywa i gotujemy na niewielkim ogniu przez pół godziny. Przed podaniem, zupę posypujemy pietruszką.