Ciasto Fale Dunaju

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

40 dag wiśni (mogą być mrożone, ew. 20 dag wiśni i 1 gruszka)
25 dag masła
25 dag cukru
6 jajek
40 dag mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

masa:
2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
1 budyń waniliowy
25 dag masła
1 kieliszek spirytusu
2 łyżki kakao do dekoracji


Sposób przygotowania:

Wiśnie najpierw myjemy (kolejność jest istotna) a potem drylujemy.
Ucieramy miękkie masło z cukrem. Ucierając dodajemy po jednym jajku. Gdybyśmy dodali od razu całość - masa mogłaby się dobrze nie połączyć albo byłoby to bardziej żmudne. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie mieszamy. Dzielimy nasze ciasto na dwie części.
Do jednej części ciasta dodajemy kakao - i znowu mieszamy. Głęboką blachę smarujemy masłem albo margaryną i sypiemy bułką tartą. Dzięki temu ciasto łatwiej będzie wyjąć z formy i do tego powstanie smaczna "kruszonka" na zewnątrz. Na blachę nakładamy najpierw ciasto jasne, potem ciasto ciemne. Sypiemy wiśniami i pieczemy przez 40-45 minut w piekarniku. Temperatura optymalna to 180 stopni.
Gotujemy budyń z mlekiem i cukrem - tak jak zostało napisane na opakowaniu budyniu. Masło ucieramy tak, by powstała nam puszysta masa. Do tak utartej masy, nadal mieszając, ucierając, dodajemy po łyżce budyniu i spirytusu. Ucieramy tak długo, aż masa będzie gładka. Kiedy ciasto jest gotowe, smarujemy je kremem budyniowym, odstawiamy do lodówki - i kiedy cała masa stężeje, możemy serwować gościom.