CIASTO JOGURTOWE Z JABŁKAMI

Zgłoś nadużycie
  • 11
  • DSC00628

Składniki:

- 4 jaja
- 250g cukru
- 150g „Kasi”
- 250g jogurtu
- 400g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże dojrzałe jabłka


Sposób przygotowania:

JAK ZROBIĆ?
„Kasię” roztopić i wystudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce wymieszać jaja z cukrem, dodać jogurt i „Kasię”, wymieszać i dodać mąkę. Całość ubić mikserem do połączenia się składników. Jabłka obrać, pokroić i udusić. Ciasto wylać do wyłożonej papierem blaszki, na ciasto wykładać kawałki jabłek. Piec w temperaturze 180 stopni, około 45-50 minut.

JAK UDUSIŁAM JABŁKA?
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, włożyć do garnka, polać sokiem z połowy cytryny, dodać cukier (według uznania). Dusić na małym ogniu, do bulgotania, często mieszając. Można podlać odrobiną wody.