Beza z mango

Zgłoś nadużycie
  • przepisiak

Składniki:

Porcja dla 10 osób
iałka z 7 jajek
250 g cukru
350 g cukru pudru
1 łyżeczka białego octu winnego
4 mango


Krem:
500 ml mleka
100 g cukru
4 żółtka
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
1,5 łyżki mąki kukurydzianej
1/2 łyżki mąki kartoflanej
30 ml brandy
sól


Sposób przygotowania:

Najpierw wsypujemy cukier do dużego garnka. Następnie stawiamy go na małym ogniu i  gotujemy stale mieszając do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści i powstanie brązowy karmel. Kolejny krok, jaki czynimy to przelewamy masę do formy, mającej kształt pierścienia.  Podczas tej czynności warto postarać się, aby karmel został dokładnie wylany na dno i brzegi formy. 

Następnie do dużej miski wlewamy białka. Ubijamy je na sztywną pianę za pomocą robota kuchennego. Do białek dodajemy ocet i ponownie ubijamy. Po chwili dodajemy stopniowo cukier puder. W momencie, gdy piana będzie już sztywna, przekładamy tak powstałą masę do formy z karmelem.

Do dużego naczynia wlewamy wrzącą wodę. Jej ilość powinna sięgać do około 2,5 cm wysokości całego naczynia. Następnie wkładamy do naczynia wcześniej przygotowaną formę z karmelem i pianą i całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Masę pieczemy najpierw w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około kwadrans. Potem zmniejszamy temperaturę do około 120 stopni Celsjusza i pieczemy jeszcze przez 25 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy jego drzwiczki. Wówczas beza będzie stopniowo się ochładzać. Gdy będzie już zimna, musimy wstawić ją do lodówki na około 3 godziny.

Teraz przyszedł czas na przygotowanie kremu. Sporządzimy go z zagotowanego mleka, do którego dodamy odrobinę soli. Do gotującego się mleka wrzucamy skórkę cytrynową. W międzyczasie za pomocą robota kuchennego ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę kukurydzianą i kartoflaną. Całość mieszamy i powoli wlewamy gorące mleko, nieustannie mieszając. Tak powstał krem wlewamy do garnuszka, a następnie trzymamy na niewielkim ogniu. Krem cały czas mieszamy do momentu, aż zgęstnieje. Nie możemy dopuścić do jego zagotowania. Ściągamy garnek z ognia, dodajemy nieco brandy do smaku, całość mieszamy i studzimy.

Przygotowujemy mango. Obieramy owoc, usuwamy pestkę i kroimy go na duże plastry. Gotową bezę wyjmujemy z lodówki i z formy, układamy na talerzyku. Dla dekoracji i smaku polewamy ją karmelem. Następnie do środka i na zewnątrz bezy układamy plastry mango. Krem podajemy oddzielnie.