Krewetki smażone w czosnku

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:



0,5 kg dużych krewetek
1 puszka śmietanki kokosowej
2 cebule
1 papryczka chilli
2 pomidory
6 ząbków czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
olej rzepakowy do smażenia
sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

Z każdej krewetki odrywamy pancerz. Kroimy wzdłuż od strony grzbietu na pół - ale nie do końca. Wyjmujemy jelito (ciemniejsza część w środku). Płuczemy dokładnie. Parzymy pomidory wrzątkiem, po kilku minutach zdejmujemy skórkę, każdy pomidor kroimy na cztery części, usuwamy pestki i kroimy w drobną kosteczkę. Siekamy drobno czosnek, to samo robimy z chilli po usunięciu pestek oraz z cebulą. Siekamy pietruszkę razem z łodygami. Na zimną patelnię z olejem, wrzucamy czosnek i podgrzewamy całość. Posypujemy krewetki solą, pieprzem, następnie przekładamy na czosnkowy olej. Do krewetek dodajemy chilli, cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy pomidorową kosteczkę i dodajemy kokosowej śmietanki. Mieszamy wszystko dokładnie, dodajemy pietruszkę. Podajemy zaraz po przygotowaniu.