Biszkopt z kremem orzechowym

Zgłoś nadużycie
  • przepisiak

Składniki:

Jaja – 8 szt.
Cukier – 40 dag
Mąka pszenna – 20 dag
Mąka ziemniaczana – 20 dag
Woda – 8 łyżek
Proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki


Krem:
Masło – 50 dag
Jaja – 4 szt.
Cukier – 20 dag
Orzechy laskowe łuskane – 20 dag
Orzechy włoskie łuskane – 5-6 dag (połówki)


Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania biszkoptu:

Na samym początku musimy przygotować blachę o dość wysokich krawędziach, następnie smarujemy ją tłuszczem i wykładamy papierem pergaminowym. Wierzch papieru również musimy natłuścić.

Teraz zabieramy się za przygotowanie biszkoptu. Najpierw myjemy jaja i starannie oddzielamy białka od żółtek.
Do białek dolewamy nieco wody i za pomocą robota kuchennego ubijamy na sztywną pianę.
W międzyczasie dodajemy cukier i ubijamy do momentu, aż całkowicie się rozpuści.
W momencie, gdy piana będzie już sztywna dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Pod sam koniec miksowania dodajemy oba gatunki mąki i proszek do pieczenia. Całość starannie, lecz delikatnie łączymy ze sobą.
Tak przygotowaną masę wylewamy na wcześniej naszykowaną blachę, wyrównujemy je i wypiekamy podobnie jak inne ciasta biszkoptowe.
Gdy ciasto będzie już upieczone i jeszcze ciepłe, zdejmujemy z niego papier do pieczenia i powoli studzimy.
Gdy ciasto będzie już chłodne, kroimy je na dwie warstwy.

Sposób przygotowania kremu:

W tym celu najpierw należy jaja ubić z cukrem na puszystą
masę Do tego dodajemy rozpuszczone masło. Gdy cukier będzie już całkowicie rozpuszczony, całość łączymy ze sobą za pomocą robota kuchennego.
Z orzechów laskowych musimy wybrać kilka najdorodniejszych okazów do dekoracji i odłożyć je na bok. Resztę mielimy w maszynce do mielenia mięsa, ewentualnie możemy je również zetrzeć na tarce.
Do wcześniej przygotowanej masy maślanej dodajemy tyle orzechów, aby była ona odpowiednio gęsta. Następnie tak przygotowaną masą przekładamy obie warstwy biszkoptu.
teraz przyszedł czas na złożenie do siebie obu połówek. Górną warstwę również smarujemy cienką warstwą kremu orzechowego.
Powierzchnię ciasta wypełniamy na przemian orzechem laskowym i orzechem włoskim. Ostrym nożem kroimy musimy przekroić poszczególne ciastka.