Kiełbaski z soczewicą

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

500 g soczewicy du Puy
1/2 litra bulionu drobiowego
1/2 obranej cebuli
1 pęczek tymianku
4 – 6 świeżych, grubych kiełbasek
1 łyżeczka masła
2 posiekane szalotki
60 ml oleju z orzechów włoskich lub oliwy
sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

Do rondelka wsypujemy soczewicę, tymianek, cebulę. Zalewamy całość bulionem i trzymamy na niewielkim ogniu tak długo, aż soczewica stanie się miękka - powinna być al dente. Zajmie nam to 25-35 minut. Kiedy soczewica jest gotowa, a w rondlu zostanie dużo wody - odlewamy ją. Wyjmujemy, wyrzucamy przyprawy. W rondlu gotujemy wodę na kiełbaski. Przed wrzuceniem ich do wrzącej wody, nakłuwamy widelcem aby nie pękały nieestetycznie. Gotujemy tak długo, aż będą gotowe - mają pachnieć, być ciepłe. Topimy na patelni masło, szklimy na nim szalotkę. Dodajemy soczewicę, ponownie podgrzewamy. Doprawiamy solą, pieprzem. Kiedy kiełbaski są gotowe, kroimy je wedle uznania i rozkładamy na soczewicy.