Tort ryżowy
Zgłoś nadużycieSkładniki:
ryż długo ziarnisty 200
cebula 2 szt
pepperoni konserwowe 8-10 szt
kukurydza 420 ml
oliwki czarne 100 g
masło 10 dag
mąka kukurydziana 150 g
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
mleko 250 ml
jaja 2 szt
olej 4 łyżki
ser żółty gouda starty - 250 g
sól
Sposób przygotowania:
Gotujemy ryż pod przykryciem w połowie litra posolonej wody, 15 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Osączamy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Cebulę kroimy w kostkę. Pepperoni, kukurydzę, oliwki, osączamy z zalewę. Paprykę & oliwki kroimy w krążki. Do miski wsypujemy mąkę. Mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Dodajemy mleko, jaja, olej. Wyrabiamy starannie na gładkie ciasto naszą masę. Ryż, paprykę, cebulę, kukurydzę, oliwki, masło, ser starty na wiórki starannie mieszamy. Przekładamy ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką albo bułką tartą tortownicy. Na cieście rozkładamy ryż z warzywami, wyrównujemy powierzchnię. Umieszczamy nasz tort w połowie wysokości piekarnika i pieczemy 45 minut.