Spaghetti carbonara

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

½ kg spaghetti
2 kubki pancetty (włoskiego boczku)
2 łyżeczki oliwy z oliwek
¼ kubka wytrawnego, białego wina lub wermutu
4 jajka
½ kubka startego Parmezanu
¼ kubka śmietany kremówki
Świeżo zmielony pieprz
Świeżo zmielona gałka muszkatołowa


Sposób przygotowania:

Na sporej patelni smażymy kosteczki pancetty. Wlewamy wino na patelnię i czekamy, aż odparuje. Po kilku minutach zostanie nam słonawy winny sos. Zdejmujemy patelnię z gazu. W misce ubijamy razem jajka, dodajemy parmezan, śmietanę i pieprz - wciąż ubijając. Gotujemy makaron według instrukcji z opakowania, ale tak by był al dente. Sprawdzamy więc na dwie, trzy minuty przed rekomendowanym na opakowaniu czasem.
Gdy makaron jest gotowy, bierzemy pół kubka wody z gotowania przed odcedzeniem reszty. Wkładamy patelnię z powrotem na ogień, dodajemy makaron i dokładnie mieszamy.
Znowu zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy jajeczną mieszankę i mieszamy wszystko. Jeśli danie trzeba rozcieńczyć, dodajemy wody z gotowania makaronu. Spaghetti już na talerzu posypujemy gałką muszkatołową.