Makaron z parmezanem i pecorino

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

450 g. makaronu linguine (długi, płaski makaron)
1 szklanka oliwy z oliwek
5 obranych ząbków czosnku
Garść świeżych liści bazylii, porwanych lub posiekanych
½ szklanki orzeszków pinii
Ok. 120g. startego parmezanu
Ok. 120g. pecorino (włoski ser z mleka owczego)


Sposób przygotowania:

Gotujemy makaron, a w tym czasie na dość sporej patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy czosnek. Smażymy na niewielkim ogniu, aż stanie się delikatnie brązowy. Zabieramy czosnek z patelni, zdejmujemy ją z ognia. Na nowej suchej patelni prażymy orzeszki piniowe. Gdy makaron będzie gotowy, odcedzamy go i wrzucamy na patelnię z oliwą po czosnku. Mieszamy, a następnie zrzucamy makaron do miski i posypujemy go startym parmezanem. Ścieramy paski sera pecorino za pomocą obieraczki do warzyw i dodajemy na górę orzeszki pini, mieszamy całość. Przygotowany w taki sposób makaron oprószyć garścią bazylii, a na górę dodać jeszcze trochę sera.