Naleśniki z jabłkami

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

185 g mąki
1/2 łyżeczki soli
3 jajka
250 ml mleka
2 łyżki cukru (tylko do deserów)
2 łyżeczki roztopionego masła
woda

60 g masła
140 g cukru
4 obrane jabłka, pokrojone na 8 części
sok z cytryny do smaku


Sposób przygotowania:

Wsypujemy mąkę do miski i robimy wgłębienie. Dodajemy do środka sól, mleko, cukier, jajka. Mieszamy dokładnie. Dodajemy masła, odstawiamy na 2 godziny przed smażeniem. Rozrzedzamy masę wodą - by nabrała konsystencji lekkiej śmietanki. Podgrzewamy patelnię do naleśników na sporym ogniu. Smarujemy ją sklarowanym masłem albo olejem. Odmierzamy 2 łyżki ciasta i rozprowadzamy szybko na patelni. Naleśniki  mają być cienkie jak papier. Kiedy brzegi stają się rumiane, przewracamy zaraz na drugą stronę.
Roztapiamy w rondlu masło. Dodajemy cukru, podgrzewamy aż się rozpuści. Wkładamy kawałki jabłek, gotujemy w karmelu aż staną się rumiane i miękkie. Dodajemy soku z cytryny do smaku. Podajemy na talerzu naleśniki z nadzieniem jabłkowym w środku.